Wat is een ERP-systeem?

Wat is een ERP-systeem?

ERP (ofwel Enterprise Resource Planning) is een system die bedrijfsprocessen automatiseert en verbind binnen een organisatie. De gegevens van verschillende afdelingen worden opgeslagen in een centrale database zodat ze altijd voor elke sector en iedere medewerker zichtbaar zijn. Een ERP-systeem betreft elke sector van werk zoals bijvoorbeeld dienstverlening, educatie, ICT en Financiële diensten. 

De voordelen van een ERP-Systeem

Door middel van een software voor ERP zorg je ervoor dat je bedrijf veel voordelen meekrijgt. Zo kunnen alle gegevens van een bedrijf gevonden worden in de centrale database waardoor de samenwerking van bedrijven wordt gestimuleerd. Daarnaast kan je profiteren van real-time gegevens en heb je elk moment van de dag inzicht op de meest relevante informatie. Daarnaast kunnen de gegevens ook veiliger worden bewaard omdat ze zich allemaal in dezelfde database bevinden. Iedereen werkt op dezelfde manier en heeft toegang tot dezelfde gegevens waardoor er veel tijd wordt gewonnen!

Door middel van een ERP-Systeem worden de herhalende eenvoudige taken geautomatiseerd. Hierdoor kunnen de medewerkers zich focussen op wat echt belangrijk is. Als laatste kunnen alle bedrijfsprocessen worden geanalyseerd en gemonitord waardoor er een rapport kan worden opgesteld. Dit rapport kan je dan weer gebruiken als basis voor besluitvorming. Een ERP-systeem is dus erg handig in de bedrijfswereld en daarom kiezen veel instanties er ook voor om een ERP-software aan te schaffen en te integreren. 

De nadelen van een ERP-systeem

Het nadeel van een ERP-systeem is dat het tijd kost om het systeem volledig te integreren. Hoe complexer de toepassing gewenst is hoe langer dit integratieproces kan duren. Daarnaast is de software natuurlijk niet gratis en kunnen er op bepaalde plaatsen kosten worden gemaakt. Ook moeten de medewerkers wennen aan het programma en daarom hier vroeg bij betrekken worden. Het systeem kan ook zorgen voor een afhankelijkheid van medewerkers.

Wil je nog veel meer over ERP-systemen leren? Er zijn meerdere websites die het concept van een ERP-systeem goed uitleggen. Ben je benieuwd of een ERP-systeem iets voor jou is? Overweeg de voor- en nadelen dan goed. Aan de hand hiervan kan je de juiste keuze maken voor het aanschaffen van een ERP-software!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *