Veelgestelde vragen tijdens een sollicitatiegesprek

Veelgestelde vragen tijdens een sollicitatiegesprek

Sollicitatiegesprekken: iedereen maakt ze wel één of meerdere keren mee. Het is natuurlijk van belang dat je je zo goed mogelijk voorbereid op zo’n gesprek, zodat de kans groter wordt dat je wordt aangenomen door het bedrijf. Een onderdeel van die voorbereiding kan zijn dat je je voorbereidt op de vragen die gesteld kunnen gaan worden tijdens het gesprek. We hebben voor het gemak een aantal van de meestgestelde vragen tijdens een sollicitatiegesprek voor je op een rijtje gezet.

Vertel eens meer over jezelf

Deze vraag komt eigenlijk in ieder sollicitatiegesprek wel aan bod. De vraag lijkt heel breed, maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat je de recruiter of headhunter je lievelingskleur vertelt. Vertel kort iets over wat je graag doet, wat je huidige situatie is voor wat betreft werk en wat je achtergrond is.

Je sterke punten

Ook wordt er vaak gevraagd naar je sterke punten. Het is misschien lastig om dit op te noemen, maar wees vooral niet te bescheiden. Ze stellen deze vraag niet voor niets. Noem wat relevante sterke punten op en leg ze uit aan de hand van een voorbeeld.

Een verbeterpunt

Naast sterke punten, heeft iedereen uiteraard ook verbeterpunten. Maak gebruik van dit moment door aan te geven waar je jezelf nog in zou kunnen ontwikkelen. Wees niet te cliché. Veel mensen kiezen bijvoorbeeld voor perfectionistisch als verbeterpunt. Ga voor een eigenschap waaraan je nog kunt werken en die bovendien goed aansluit op de betreffende vacature.

Waarom wil je bij ons werken?

Bij deze vraag is het belangrijk dat je enthousiast overkomt. Ga niet voor een standaard antwoord als ‘het lijkt me een leuk bedrijf’, maar onderbouw je standpunt. Is het bijvoorbeeld mogelijk om veel trainingen te doen binnen dit bedrijf en spreekt dat je aan?

 

Wil je meer tips? Vraag het dan gerust een headhunter of recruiter, zoals eentje van topofminds.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *