Wat is BTL91 en wat kun je ermee?

Wat is BTL91 en wat kun je ermee?

BTL91 is een bestandstype. Een BTL91 bestand is een formaat dat gebruikt wordt betaalinstructies in bulk te kunnen aanbieden bij een bank. BTL is een afkorting voor Buitenland en 91 staat voor het jaartal 1991. Het is dus een oud bestandsformaat en zal vervangen worden. Bij Rabobank is het bijvoorbeeld niet eens meer mogelijk om hier mee te betalen. Dit zal in de loop van komende jaren helemaal uitfaseren.

Toch zijn er nog genoeg bedrijven die leunen op een BTL91 formaat. Veel huidige systemen ondersteunen dit formaat niet waardoor de organisatie snel voor een probleem staan. Zo’n bestaand systeem updaten kost enorm veel geld en we weten dat de investering niet voor de toekomst is gezien BTL91 er uit gaat. De oplossing? Een flexibel software pakket dat BTL91 wel ondersteund. Dit software pakket kan BTL91 aanmaken, maar ook BTL91 omzetten naar de gebruikelijke .csv en XML bestanden. Hierdoor kun je de juiste bestandsformaten sturen naar je bank (en dus ook de Rabobank) als de organisatie nog leunt op BTL91.

Waarom een pain001 xml bestand maken?

Verder heb je ook nog de pain001 xml bestanden. Dit staat voor Payment Initiation Message. Deze wordt gebruikt om 1 betaalopdracht in een XML bestand dat gedefinieerd wordt volgens de ISO 20022 standaard. Deze standaard kan meerdere betaalopdrachten bevatten en wordt gebruikt door de financiële sector om consistentie financiële berichtgeving te generen voor transacties en betalingen.

Net als het maken van BTL91 bestanden is zo’n pain001 xml bestand maken ook enorm makkelijk met de Pay Global Technology software. Een voordeel van het pain001 xml bestand is ook dat het 1 batch gevoegd kan worden terwijl er zowel Euro als niet-Euro valuta betalingen in kunnen zitten. Dit kan dus tijd besparen.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *