Hierom moet je overstappen op led armatuur

Hierom moet je overstappen op led armatuur

In de huidige tijd is besparen geen luxe voor de meeste mensen. De energieprijzen zijn nog nooit zo hoog geweest en de verwachting is niet dat ze snel zullen dalen. Waarom zal je dan besparen op je energierekening over slaan? Er zijn veel manieren hoe je kan besparen op je energierekening, waarvan het overstappen op led armatuur een van de manieren is. Hieronder lees je waarom je moet overstappen om te besparen en wat de voordelen zijn ten opzichte van ouderwetse lampen. 

Wat is een led armatuur?

Armatuur staat voor de draagconstructie van een lamphouder voor één of meerdere lichtbronnen en in dit geval ledverlichting. Het woord ‘armatuur’ komt uit het Latijn en stamt af van het woord ‘armatura’ wat ‘bewapening’ en ‘uitrusting’ betekent. Het doel van de armatuur is dat er geen verblinding optreedt bij de waarneming van het voorwerp. 

Een armatuur bestaat uit een fitting en uit een lichtbron die in de fitting wordt geplaatst. Zo zijn er directe armaturen waarbij het licht direct op het oppervlak valt. Een andere mogelijkheid is een indirecte armatuur waarbij het licht via de wanden en/of het plafond wordt weerkaatst. Bij symmetrische armaturen wordt het licht gelijkmatig naar allen kanten verdeeld en bij asymmetrisch wordt het ongelijk verdeeld. 

Als je gaat besparen moet je voor led gaan

Led lampen staan bekend om hun zuinigheid ten opzichte van de bekende halogeen- en gloeilampen. De ouderwetse halogeen- en gloeilampen gebruiken warmte om uiteindelijk het licht te creëren. Bij het omzetten wordt niet alle warmte omgezet tot licht, waardoor er energie verloren gaat. 

Een led lamp is puur elektrisch en werkt via een lichtgevende diode, light-emitting diode, oftewel led. Doordat kleine deeltjes op elkaar worden afgevuurd in de lamp ontstaat er licht door de energie die de botsingen veroorzaakt. Op die manier gaat er geen warmte verloren en wordt een led lamp ook niet warm, zoals een gloeilamp dat wel wordt. 

Hieronder een overzicht van de voordelen van een led armatuur

  • Led lampen zijn tot 85% energiezuiniger dan traditionele lampen;
  • De levensduur van led armatuur is langer, namelijk zo’n 15 jaar; 
  • Led lampen zijn rustiger voor de ogen omdat ze niet flikkeren;
  • Schokken en trillingen hebben geen invloed op de led lampen, waardoor ze minder snel kapot gaan;
  • Led lampen zijn milieuvriendelijker omdat ze recyclebaar zijn;
  • Doordat een led lamp niet heet wordt is er minder kans op brandgevaar;
  • Er is geen opstarttijd nodig bij een led lamp;
  • Er zitten geen gevaarlijke stoffen zoals kwik verwerkt in led lampen; en
  • Gebruik van led lampen draagt bij aan vermindering van chemisch afval in jouw huishouden. 

Led armatuur heeft dus vele voordelen ten opzichte van de ouderwetse halogeen- en gloeilampen. Daarnaast zijn ze energiezuiniger waardoor je eenvoudig kunt besparen op je energierekening. Het verbruik van led lampen zijn vele malen minder dan van de ouderwetse lampen waardoor je zonder veel moeite kunt besparen op je energierekening. Want iedereen gebruikt lampen, zeker in de winter. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *