Een groendak aanleggen is goed te doen voor een klusser

Een groendak aanleggen is goed te doen voor een klusser

Een groendak aanleggen is een bezigheid die je steeds meer tegenkomt. Een groendak is dan ook gewild vanwege bescherming van je platte of schuine dak. Bovendien weet je na aanleg dat je groene dak zeker twee tot drie keer langer meegaat dan je oude dakbedekking. Er vallen twee typen groene daken te onderscheiden: extensieve en intensieve. De eerste categorie kost het minst en is het snelst aan te leggen. Het gaat dan vaak om sedumdaken. Dit soort daken kenmerken zich door een mix van vetplantjes en vetkruiden. Een onderhoudsvriendelijke oplossing om overdadige warmte te weren en straat- of natuurgeluiden te verminderen. De tweede categorie, een intensief groendak, is iets prijziger. 

Wat is er allemaal nodig?

Dit artikel legt uit hoe je zelf groene daken kunt aanleggen. Uitgegaan wordt van een plat dak. Als je een goede klusser bent, kun je overwegen zelf ook een schuin dak tot groendak om te toveren. Hier komt echter wel meer bij kijken dan bij een plat dak. Wat heb je als klusser nodig om je groene dak aan te leggen?

  • Beschermfolie
  • Drainagematten
  • Filtervlies
  • Substraat rollen van 4 cm dikte (speciale tuinaarde)
  • Vegetatiematten
  • Scheidingsprofielen (grindranden)
  • Grind

Al deze spullen kun je online bestellen of afhalen bij bouwmarkten en woonwinkels. Bereken goed hoeveel je van elk artikel nodig hebt. Vooraf goed advies inwinnen is de klus beter klaren! 

Een groendak aanleggen gaat stap voor stap

Je kunt dan aan de slag. Je maakt je dak eerst vrij van vuil en afval en checkt of de dakbedekking er nog ongeschonden uit ziet. Is die bedekking al op leeftijd dan is het aan te raden eerst nieuwe dakbedekking zoals bitumen te plaatsen. Is je huidige dakbedekking niet wortelwerend, dan breng je als eerste laag een wortelwerende folie aan. De stroken folie moeten met een overlap van een halve meter worden aangebracht. De volgende laag bestaat uit drainage banen die je haaks op de folie legt. 

Even aanpoten leidt tot een weelderige vegetatie

Daarna plaats je een scheidingsprofiel die je groendak van een grindstrook moet scheiden. Plaats deze op ca. 30 cm van de dakrand. Sproei de substraat rollen nat. Rol daarna de substraat rol haaks uit over de drainage stroken, nu zonder overlap maar wel goed op elkaar aangesloten. Dan zijn de vegetatiematten aan de beurt. Ook deze worden haaks uitgerold. Snij of knip deze matten aan het einde van de banen met een stanleymes of schaar. Breng daarna het grind aan tussen scheidingsprofiel en dakrand. Besproei uiteindelijk alle vegetatiematten tot de substraatlaag helemaal verzadigd is. Op die manier kunnen de plantjes doorwortelen in die laag. 

Een groendak aanleggen is ook kilo’s tellen

Bovenstaande kan variëren. Een groendak aanleggen kan in tal van varianten. Je kunt kiezen voor een sedumdak dat opgebouwd wordt met cassettes. Dan hoef je niet alle lagen eerst aan te brengen want elke cassette omvat die lagen al. Wellicht wil je een echte daktuin maken. Dan heb je onder meer een dikkere substraatlaag nodig. Je kunt je tuin dan verrijken met grotere planten en zelfs struiken. Een groendak aanleggen wordt in dat geval wel een werkje voor de specialist. En hoe meer kilo’s je naar je groen dak brengt, hoe sterker de constructie van je aanbouw, schuur of carport moet zijn. Een sedum tuin zal in veel gevallen vrij snel zonder bouwkundige versterkingen kunnen worden aangelegd. Ga je voor een echte tuin op je dak, dan kan het zelfs zijn dat je voor de aanleg een bouwvergunning moet aanvragen. Dat geldt bij veel gemeentes als je de 200 kilo per m2 overschrijdt of een substraatlaag voor ogen hebt die twintig centimeter of meer is.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *