Verhaal en cast

Voor Spanje of Oranje!

Maak je klaar voor een geWAAGd verhaal: Het is 1573. Haarlem is gevallen. In de stad heerst onrust, opwinding en verdeeldheid. De poorters van Alkmaar staan schouder aan schouder om een aanval van de oprukkende gewelddadige soldaten van Alva weerstand te bieden. Stadswacht, beul en burgemeester, ieder heeft zijn rol...

In het eeuwenoude decor van het Alkmaarse Waagplein komt de roemruchte geschiedenis van de Tachtigjarige oorlog tot leven. Sta oog in oog met Willem van Oranje, Jacob Cabeliau en Diederick van Sonoy en ontmoet Sien Kannegieter: fris, brutaal en met een groot hart.

Een bloedstollend verhaal over helden, verraad en idealen. Professionele acteurs en honderden figuranten nemen je mee in dit dynamisch en groots locatietheater. Waar je in gelooft is van belang, waar je voor strijdt nog belangrijker.


Schrijver:

Ad de Bont

Schrijver: Ad de Bont

Nederlands' bekendste toneelschrijver Ad de Bont schreef het compleet nieuwe script van Victorie! Ad heeft grote affiniteit met historische verhalen en brede ervaring in het vertalen van die verhalen naar theater. Toevallig of niet, Ad is inmiddels een groot kenner van de tijd waarin de opstand tegen de Spanjaarden speelde. Hij schreef voor de Tafel van Vijf het stuk 'De vergeten zoon van Willem van Oranje' en is nu voor hetzelfde gezelschap bezig aan een stuk over Rembrandt van Rijn.
Ad over Victorie: “Twee maanden na het beleg van Alkmaar werden de laatste pastoor en kapelaan van de grote Kerk opgehangen op de Platte Stenenbrug. Ik vind dat een schokkend en veelzeggend feit: de strijd tegen de tirannie van Spanje eindigde dus in een nieuwe tirannie. Met dit uitgangspunt wilde ik het verhaal van het beleg vertellen vanuit het perspectief van de beul. Ik het boek 'Dagboek van een beul' van Joel Harrington, dat ook in die tijd speelt. De stadsbeul van Neurenberg probeert zich daarin te ontworstelen aan de vloek die zijn familie lang geleden heeft getroffen en waaruit geen ontsnapping mogelijk lijkt. Want een beul wordt door iedereen veracht en voor de zoon van een beul is er geen andere toekomst dan zijn vader op te volgen. Tijdens het beleg van Alkmaar komt een jonge beul uit Haarlem - ter nauwer nood ontsnapt aan de moordzucht van de Spanjaarden nadat de stad gevallen is - in contact met een eigenzinnige Alkmaarse en probeert hij samen met haar een nieuwe toekomst op te bouwen. Om te weten of dat gaat lukken, zult u zelf moeten komen kijken." Foto - Kasper de Bont

Regisseur:

Luca Andrea Stappers

Regisseur: Luca Andrea Stappers

Victorie! wordt geregisseerd door een ervaren locatietheater regisseur: Luca Andrea Stappers. Hij regisseerde bijvoorbeeld de grootschalige viering van de Vrede van Utrecht op het dak van de A2 met professionals en amateurs.

Decor:

Bartel Meyburg

Decor: Bartel Meyburg

Bartel Meyburg heeft zich na zijn opleiding schilderen op de Gerrit Rietveld Academie naast een carrière als beeldend kunstenaar ontwikkeld als art director van film- en televisieproducties. Sinds 2000 heeft hij zich als theatervormgever toegelegd op muziek-, theater- en dansvoorstellingen. Regelmatig maakt hij deel uit van het collectief Het Monsterverbond waar hij de vormgeving deed voor grootschalige locatievoorstellingen zoals Dante's Divina Commedia en Faust. Als vaste ontwerper bij het Hofpleintheater ontwierp Bartel Meyburg een groot aantal decors voor musicals en opera's. En nu gaat Bartel dus aan de slag voor Victorie!

Eva van der Post

speelt Sien Kannegieter

Eva van der Post speelt Sien Kannegieter

Eva studeerde in 2015 af aan de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie. Ze speelde onder andere bij theatervoorstellingen van Orkater, Theatergezelschap Sonnevanck en het Rotterdam Philharmonisch Orkest. Op dit moment is Eva te zien in de hoofdrol van Charlotte in het grootse musical-succes Soldaat van Oranje. Op televisie zie je Eva dit jaar in ‘Flikken Maastricht’, de film ‘Mannen van Mars’, de serie Odds en in het tweede seizoen van Nieuwe Tijden. In Victorie! speelt Eva de rol van Sien Kannegieter, het nichtje van Stadswacht Koenraed.

Joep Hendrikx

speelt Ewoud Langedyck

Joep Hendrikx speelt Ewoud Langedyck

Joep Hendrikx studeerde af aan de acteursopleiding in Utrecht. Hij spelde theatervoorstellingen bij Oostpool, BonteHond en en NTjong. Op televisie was hij te zien in de VPRO serie A'DAM en E.V.A. In Victorie! speelt Joep de rol van Ewoud Langedyck, zoon van de beul van het Hof van Holland.

Albert Klein Kranenburg

speelt Willem van Oranje

Albert Klein Kranenburg speelt Willem van Oranje

Albert studeerde aan de Amsterdamse Theaterschool en was eerder te zien in The Lion King, een Wintersprookje en in voorstellingen van de Toneelmakerij en Theater Bellevue. Ook zag je Albert in de voorstelling Lampedusa bij Karavaan in Alkmaar. In Victorie! speelt Albert de rol van Willem van Oranje, stadhouder van Holland en Zeeland.