Verhaal en cast

Voor Spanje of Oranje!

Maak je klaar voor een geWAAGd verhaal: Het is 1573. Haarlem is gevallen. In de stad heerst onrust, opwinding en verdeeldheid. De poorters van Alkmaar staan schouder aan schouder om een aanval van de oprukkende gewelddadige soldaten van Alva weerstand te bieden. Stadswacht, beul en burgemeester, ieder heeft zijn rol...

In het eeuwenoude decor van het Alkmaarse Waagplein komt de roemruchte geschiedenis van de Tachtigjarige oorlog tot leven. Sta oog in oog met Willem van Oranje, Jacob Cabeliau en Diederick van Sonoy en ontmoet Sien Kannegieter: fris, brutaal en met een groot hart.

Een bloedstollend verhaal over helden, verraad en idealen, met een knipoog naar het nu. Professionele acteurs en honderden figuranten nemen je mee in dit dynamisch en groots locatietheater. Waar je in gelooft is van belang, waar je voor strijdt nog belangrijker.


Schrijver:

Ad de Bont

Schrijver: Ad de Bont

Nederlands' bekendste toneelschrijver Ad de Bont schreef het compleet nieuwe script van Victorie! Ad heeft grote affiniteit met historische verhalen en brede ervaring in het vertalen van die verhalen naar theater. Toevallig of niet, Ad is inmiddels een groot kenner van de tijd waarin de opstand tegen de Spanjaarden speelde. Hij schreef voor de Tafel van Vijf het stuk 'De vergeten zoon van Willem van Oranje' en is nu voor hetzelfde gezelschap bezig aan een stuk over Rembrandt van Rijn.
Ad over Victorie: “Twee maanden na het beleg van Alkmaar werden de laatste pastoor en kapelaan van de grote Kerk opgehangen op de Platte Stenenbrug. Ik vind dat een schokkend en veelzeggend feit: de strijd tegen de tirannie van Spanje eindigde dus in een nieuwe tirannie. Met dit uitgangspunt wilde ik het verhaal van het beleg vertellen vanuit het perspectief van de beul. Ik het boek 'Dagboek van een beul' van Joel Harrington, dat ook in die tijd speelt. De stadsbeul van Neurenberg probeert zich daarin te ontworstelen aan de vloek die zijn familie lang geleden heeft getroffen en waaruit geen ontsnapping mogelijk lijkt. Want een beul wordt door iedereen veracht en voor de zoon van een beul is er geen andere toekomst dan zijn vader op te volgen. Tijdens het beleg van Alkmaar komt een jonge beul uit Haarlem - ter nauwer nood ontsnapt aan de moordzucht van de Spanjaarden nadat de stad gevallen is - in contact met een eigenzinnige Alkmaarse en probeert hij samen met haar een nieuwe toekomst op te bouwen. Om te weten of dat gaat lukken, zult u zelf moeten komen kijken." Foto - Kasper de Bont

Regisseur:

Luca Andrea Stappers

Regisseur: Luca Andrea Stappers

Victorie! wordt geregisseerd door een ervaren locatietheater regisseur: Luca Andrea Stappers. Hij regisseerde bijvoorbeeld de grootschalige viering van de Vrede van Utrecht op het dak van de A2 met professionals en amateurs.

Foto: Menso van Reij

Decor-ontwerp:

Bartel Meyburg

Decor-ontwerp: Bartel Meyburg

Bartel Meyburg heeft zich na zijn opleiding schilderen op de Gerrit Rietveld Academie naast een carrière als beeldend kunstenaar ontwikkeld als art director van film- en televisieproducties. Sinds 2000 heeft hij zich als theatervormgever toegelegd op muziek-, theater- en dansvoorstellingen. Regelmatig maakt hij deel uit van het collectief Het Monsterverbond waar hij de vormgeving deed voor grootschalige locatievoorstellingen zoals Dante's Divina Commedia en Faust. Als vaste ontwerper bij het Hofpleintheater ontwierp Bartel Meyburg een groot aantal decors voor musicals en opera's. En nu gaat Bartel dus aan de slag voor Victorie!

Kostuumontwerp:

Dieuweke van Reij

Kostuumontwerp: Dieuweke van Reij

Dieuweke van Reij werkt is werkzaam als kostuum-ontwerper voor opera, muziektheater, jeugdtheater, cabaret en dans. Voor gezelschappen als Orkater, Via Berlin, Fantasten en voor diverse makers als De Ploeg, WENDE en het cabaretduo Schudden. Ook ontwierp zij kostuums voor het grootschalige locatietheater De Vrede van Utrecht, op het dak van de A2. Wij zijn razend enthousiast over haar creatieve invalshoeken en bijzonder nieuwsgierig naar haar ontwerpen voor Victorie!

Leoni Jansen

zingt Willem van Oranje

Leoni Jansen zingt Willem van Oranje

Leoni Jansen is een zangeres / regisseur. Ze begon haar carrière, samen met Simone Kleinsma, in een theatershow van Gerard Cox en deed daarna veel presentatiewerk op de tv, zoals het Jeugdjournaal, Kinderen voor kinderen, programma's samen met Paul Witteman, Philip Freriks en Koos Postema en culturele programma's als Uit de kunst, Geen C te hoog en Jansen & Co. De laatste decennia heeft ze zich volledig toegelegd op het geven van concerten en het regisseren van muziektheater producties (o.a. African Mama’s) Ook zong ze voor Nelson Mandela en op het trouwfeest van kroonprins Willem Alexander en Maximà. In Victorie! speelt en zingt ze de bijzondere rol van Willem van Oranje. Leuk detail, ze is ridder in de Orde van Oranje Nassau, dus met de oranje gevoel zit het wel goed!

Eva van der Post

speelt Sien Kannegieter

Eva van der Post speelt Sien Kannegieter

Eva studeerde in 2015 af aan de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie. Ze speelde onder andere bij theatervoorstellingen van Orkater, Theatergezelschap Sonnevanck en het Rotterdam Philharmonisch Orkest. Op dit moment is Eva te zien in de hoofdrol van Charlotte in het grootse musical-succes Soldaat van Oranje. Op televisie zie je Eva dit jaar in ‘Flikken Maastricht’, de film ‘Mannen van Mars’, de serie Odds en in het tweede seizoen van Nieuwe Tijden. In Victorie! speelt Eva de rol van Sien Kannegieter, het nichtje van Stadswacht Koenraed.

Joep Hendrikx

speelt Ewout Langedyck

Joep Hendrikx speelt Ewout Langedyck

Joep Hendrikx studeerde af aan de acteursopleiding van de HKU, Utrecht. Hij speelde theatervoorstellingen bij Oostpool, Bonte Hond en en TgEcho. Op televisie was hij te zien in de serie A'dam en E.V.A. en in de korte film Klootzakken. Daarnaast maakt Joep met zijn eigen gezelschap Poezieboy voorstellingen over het leven en het werk van bekende en onbekende dichters. In Victorie! speelt Joep de rol van Ewout Langedyck, zoon van de beul van het Hof van Holland.

Foto: Anna van Kooij

Albert Klein Kranenburg

speelt burgemeester Aelbert Comans en pastoor

Albert Klein Kranenburg speelt burgemeester Aelbert Comans en pastoor

Liza Kollau

speelt dienstbode Jannetje Kousemaker

Liza Kollau speelt dienstbode Jannetje Kousemaker

Paul van der Laan

speelt burgemeester Floris van Teylingen

Paul van der Laan speelt burgemeester Floris van Teylingen

Paul van der Laan richtte in 1996 tijdens zijn studie mime aan de AHK Amsterdam de theatergroep Bambie op, waar hij 17 voorstellingen mee maakte. In 2013 stopte hij tijdelijk met Bambie om zich volledig op regisseren te richten, met o.a. de grote locatievoorstelling Once upon a time in het veen’, die op zo’n vijftien plekken in Drenthe speelde en samen met met TGEcho de Oerol-voorstelling Stel je bent een koe. Voor Peergroup schreef jij de tekst voor de voorstelling Vogelvlucht. Begin 2016 werkte hij met Via Berlin aan de muziektheatervoorstelling Ooit. Maar Paul doet meer, hij is ook theaterdocent en begeleidt theater-studenten (veelal van de mime-opleiding) bij het maken en spelen van hun voorstellingen. In 2016 pakte Paul het spelen weer op in o.a. Total Eclipse of the heart van Theatergroep Kassys en Als je maar hard genoeg rent, weet niemand meer waar je bent van Theatergroep Artemis. In Victorie! speelt hij de rol van burgemeester Floris van Teylingen.

Dennie Lukkezen

speelt Koenraed Pauw en Don Fadrique de Toledo

Dennie Lukkezen speelt Koenraed Pauw en Don Fadrique de Toledo

Foto: Laurien Riha