Duikers op jacht naar historie in Alkmaarse grachten

In het water aan het Waagplein in Alkmaar trokken vijf professionele duikers woensdagmorgen de aandacht. Ze waren op zoek naar artefacten uit de Tachtigjarige Oorlog. Een stunt in het kader van het theaterspektakel Victorie, dat 3 tot en met 6 oktober op dezelfde plek te beleven is.

Het unieke muziektheater - dat speciaal voor Alkmaar geschreven en gemaakt is - gaat over de periode rondom het Alkmaar Ontzet. Als ludieke vooraankondiging gingen de kikvorsmannen te water om te zien of er nog iets uit die roerige historie in de Alkmaarse grachten te ontdekken is. "Het viel ons op dat de grachten aardig schoon zijn, dat hadden we niet verwacht", vertelt duikschool-eigenaar Jowi Kleverlaan. "Geen fietsen, wel veel glaswerk, maar de leukste vondsten zijn een puree-stamper, wat oude munten, een loden kogeltje en speelgoed-autootjes."

Victorie! is een bloedstollend verhaal over helden, verraad en idealen, met een knipoog naar het nu. Professionele acteurs en een leger aan figuranten nemen je mee in dit dynamisch en groots locatietheater. Waar je in gelooft is van belang, waar je voor strijdt nog belangrijker. Voor Spanje of Oranje!

Victorie! is 3 t/m 6 oktober op het Waagplein Alkmaar. Info en tickets op viervictorie.nl. De voorstelling is uit te breiden met een borrel- of een zuurkoolstamppot-arrangement.

Foto: Emil de Jong